Kuntavaaleissa ehdolle lähteminen ei ollut minulle itsestäänselvyys, vaikka olenkin toiminut erilaisissa vastuutehtävissä jo vuosien ajan. Tässä tekstissä vastaan kysymyksiin, joita itse pohdin ehdolle lähtiessäni.

Miten “kehtaan” valita puolueen ja julkaista ehdokkuuteni?

En ole minkään poliittisen nuorisojärjestön kasvatti. Päinvastoin olen vaikuttanut puoluepoliittisesti sitoutumattomissa liikkeissä kuten partiossa ja ylioppilaskunnassa. Siksi puolueen valinta ja sen kertominen julkisesti jännitti yllättävän paljon.

Olen tietenkin toteuttanut arvomaailmaani vastuutehtävissäni ja elämässäni. Tämä arvomaailma sopii hyvin yhteen Vihreiden arvomaailman kanssa. En uskokaan kovin monen minut tuntevan yllättyneen puoluevalinnastani.

Ajattelen puolueen olevan vähän kuin linssi, jonka läpi tarkastelen ratkaistavana olevia asioita. Myös omat arvoni heijastuvat tuohon linssiin ja tekemiini päätöksiin. Poliittisen järjestelmän toimimiseksi ehdokkaan on valittava puolue. Olen tyytyväinen, että rohkaistuin valitsemaan tiimikseni Vihreät.

Osaanko tai tiedänkö tarpeeksi?

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana opin paljon, mutta yksi tietty oppi liittyy erityisesti ylempänä esittämääni kysymykseen. Opin, että minun ei tarvitse tietää kaikkea kaikesta eikä myöskään kukaan muu oikeasti tiedä valmiiksi kaikkea.

Kun käsiteltävät asiat menevät vaikeiksi ja monimutkaisiksi, vaikuttamisen ja päätöksenteon tueksi tarvitsee aina etsiä itse tietoa ja konsultoida asiantuntijoita. Kokemuksen karttuessa kasvattaa myös omaa tietämystään. Päättäjän vastuulla on kuitenkin mutuilun sijasta perehtyä jokaiseen ratkaistavaan asiaan.

Päätin siis päästä yli ajatuksesta, että on noloa jos en ehdokkaana tiedä jotakin asiaa kuntapolitiikasta. Nolostelun sijasta on parempi lähteä selvittämään asioita.

Miksi lähteä vaikuttamaan kuntapolitiikkaan?

Kuntapolitiikkaan lähteminen ei ole ollut unelmani lapsuudesta asti vaan ennemminkin pikkuhiljaa kypsynyt ajatus. Jokainen vastuutehtäväni on valmistanut minua ehdokkuuteen.

Kuntapolitiikassa päätetään tärkeistä asioista, ja jokaisella päätöksellä on suuri merkitys niin yksilön kuin koko kaupungin näkökulmasta. Perehdyn huolella käsittelemiini asioihin, olen kehittämisorientoitunut ja analyyttinen. Turku on minulle rakas kaupunki, ja haluan sen vetävän jatkossakin vertoja muille Suomen suurille kaupungeille.

Tärkeimpänä ehdolle lähtemisen syynä on, että haluan vaikuttaa asioihin ja olen myös hyvä siinä. Voit tutustua vaalikoneiden ja näiden sivujen avulla arvoihini, periaatteisiini ja visiooni Turusta.

Lopulta tärkeimmiksi kysymyksiksi muodostuivat “miksi ei” ja “kuka hoitaisi tämän paremmin kuin minä”. Kun kumpaankaan kysymykseen ei löytynyt hyvää vastausta, oli parasta asettua ehdolle.